Népszerűbb bejegyzések I. : Rakott karfiol és hamis besamel mindenmentes változatban
Úgy döntöttem, hogy a legnépszerűbb bejegyzéseket,
pár hét elteltével újból felrakom, amolyan összegzés
gyanánt. Ha valaki esetleg lemaradt róla. Az egyik
ilyen bejegyzés a "Zöldséges rakott karfiol"
mindenmentes verzióban, hamis besamel mártással.:
"Ma olyan ebédet készítettem, amit gyerekkoromban imádtam.
Anyu besamel mártást öntött a karfiolra, megszórta szerecsendióval
és sajttal, majd egy tűzálló tálban betette a sütőbe.
Mivel sajnos nem fogyaszthatok tejterméket,
így ki kellett találnom hogy készítsek mégis besamel
mártás ízű mindenmentes szószt...?
hozzávalók 6 adaghoz:(glutén, tej, tojás,
hús mentes,
hozzáadott cukor
nélkül készült)
tejmentes besamelhez:
1 bögre mandula-kókusztej ( A mandulás kókusztejnek az íze
tejszerűbb, mint a sima kókusz tejnek, ezért személyszerint
inkább ezt használom.)
1 bögre csicseriliszt
0,5 evőkanál sütőpor
2/3 bögre cirokliszt
1/3 bögre makadámia liszt
2/3 bögre kókuszjoghurt
1/3 bögre kétmagvas vaj (a korábbi bejegyzésben található)
2/3 bögre kókuszolaj
1/3 bögre olívaolaj
3 csipet lereszelt szerecsendió
3 csipet só és borsikafű
2 evőkanál citromlé
pár hét elteltével újból felrakom, amolyan összegzés
gyanánt. Ha valaki esetleg lemaradt róla. Az egyik
ilyen bejegyzés a "Zöldséges rakott karfiol"
mindenmentes verzióban, hamis besamel mártással.:
"Ma olyan ebédet készítettem, amit gyerekkoromban imádtam.
Anyu besamel mártást öntött a karfiolra, megszórta szerecsendióval
és sajttal, majd egy tűzálló tálban betette a sütőbe.
Mivel sajnos nem fogyaszthatok tejterméket,
így ki kellett találnom hogy készítsek mégis besamel
mártás ízű mindenmentes szószt...?
hozzávalók 6 adaghoz:(glutén, tej, tojás,
hús mentes,
hozzáadott cukor
nélkül készült)
tejmentes besamelhez:
1 bögre mandula-kókusztej ( A mandulás kókusztejnek az íze
tejszerűbb, mint a sima kókusz tejnek, ezért személyszerint
inkább ezt használom.)
1 bögre csicseriliszt
0,5 evőkanál sütőpor
2/3 bögre cirokliszt
1/3 bögre makadámia liszt
2/3 bögre kókuszjoghurt
1/3 bögre kétmagvas vaj (a korábbi bejegyzésben található)
2/3 bögre kókuszolaj
1/3 bögre olívaolaj
3 csipet lereszelt szerecsendió
3 csipet só és borsikafű
2 evőkanál citromlé
zöldség hozzávalók:
1 db közepes méretű karfiol
3 db kisebb répa
1 db karalábé
6 db burgonya
1 db póréhagyma
0,5 marék apróra vágott bazsalikom
Elkészítés: A zöldség hozzávalókat megpároljuk, ehhez elég kb.: 10-15 perc.
Ezt követően elkészítjük a tejmentes besamelt.: Kezdetnek összekeverjük egy kis tálban
a kétmagvas vajat, a kókuszjoghurtot, az olívaolajat és a kókuszolajat, majd beletesszük
egy
serpenyőbe. Mikor felforrósodott és jól elkevertük, beletesszük a
sütőporral előre összekevert liszteket. Közben egy kisebb edényben
megmelegítjük a növényi tejet. Amikor a vajjal elkevert liszt
kezd
picit pirulni és sűrűsödni, hozzáöntjük a felmelegített mandulás
kókusztejet, majd addig keverjük, fakanállal, vagy habverővel, amíg
krémes állagú nem lesz.
Ekkor levesszük a tűzről adunk hozzá sót, szerecsendiót, citromlevet, borsikafüvet és jól elkeverjük.
Egy
kibélelt tűzálló tál aljába elhelyezünk egy réteg zöldséget, amit
megsózunk, majd teszünk rá egy kevés borsikafüvet és egy vékony réteg
mártást. A következő réteg, csak karfiolból áll. Erre a rétegre is
szórunk sót és borsikafüvet, plussz egy félmarék apróra vágott
bazsalikomot. Megkenjük vékony réteg mártással, majd újra egy
megfűszerezett zöldségréteg, mártás és karfiolréteg következik. Végül a
legtetejét bekenjük a maradék mártással és betesszük a sütőbe, ahol 200 C
fokon
25 percig sütjük. mikor elkészült, szép aranybarnára pirul a teteje.
Jó étvágyat mindenkinek!!! Remélem ízlik majd. :)
Tipp:
Érdemes a só mellett a zöldségeket megszórni egy kevés gyömbérrel, mert
egyrészt enyhe csípős ízt ad az ételnek, másrészt kevésbé lesz
puffasztó az étel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése