Vegán töltött tök

Ez az étel gyerekkorom egyik kedvenc étele.
Anyukám nagyon jól főzött. Bár gondolom
sokan ezt mondják a saját mamájuk főztjéről,
de valóban ezt gondolom. Jobbnál-jobb
édes és sós ételeket alkotott.

A sütijei pedig mennyeiek voltak.: kókuszos-mézes,
barackos-mandulás, vaníliás kifli, meggyes pite,
gesztenyetekercs... stb.


De a lényeg most a töltött tök vegán változata.
A páromnak is készítettem, csak neki normál
verziót. Bevallom nem egyszerű dolog, hogy
ő mindent ehet, én pedig majdnem semmit.



Töltött tök:
3 adag (glutén, tej, tojás, húsmentes,
hozzáadott cukor nélkül)

                   250 g gomba,
                   1/2 bögre puffasztott amarant,
                   1/2 db paradicsom,
                   1/2 db vöröshagyma,
                   3 ek kókuszolaj,
                   1 ek tahini,
                   3 csipet borsikafű,
                   5 levél friss bazsalikom,
                   2 csipet gyömbér,
                   3 csipet só,
                   1/4 pohár kókuszos mandulatej,
                   1/4 pohár víz,

öntethez:     3 ek sörélesztőpehely,
                    1 pohár kókuszjoghurt,
                    2 gerezd fokhagyma,
                    2 csipet só,
                    2 tk őrölt paprika,
                    1/4 pohár víz

kaporszószhoz:

                        2 csokor kapor (apróra vágva, a vastag szárakat hagyjuk ki),
                        1 tk utifű maghéj, 
                        1 ek sörélesztőpehely,    
                        2 dl mandulatej,
                        1 dl víz,  
                        2 ek cirokliszt vagy kölesliszt,
                        1 csokor friss citromfű felaprítva vagy fél citrom leve 

Elkészítés:
1. Egy serpenyőben megpirítjuk a gombát, majd külön tálba tesszük.
Megdinszteljük a vöröshagymát, összekeverjük a felszeletelt paradicsommal,
hozzáadjuk a sót és a fűszereket, majd hozzákeverjük a gombát,
a tahinit és egy evőkanál köleslisztet. 2. Ezalatt egy lábasban megpároljuk a
megpucolt, félbevágott és kivájt belsejű tököt. A pároló alatt lévő vízbe tegyünk
két evőkanál balzsamecetet. 3. Ezt követően egy üvegtálat kenjünk ki kókuszolajjal
és lisztezzük be, majd helyezzük bele a tököt, aminek a belselyébe töltsük bele
az elkészített gombás tölteléket, amihez hozzákeverjük a fél bögrényi
puffasztott amarantot. 4. Ezután a kókuszjoghurtba keverjük bele
az apróra vágott fokhagymát a sót és a két teáskanál őrölt paprikát,
valamint negyed pohár vizet és folyamatos kevergetés közben forraljuk fel
lassú tűzön, végül keverjük hozzá a sörélesztőpelyhet és öntsük rá a megtöltött tökre.
Tegyük be a sütőbe és süssük légkeveréses sütőben lefedve 200 C fokon
40 percig (ha nem légkeveréses, 1 órát). Ha letelt az idő, vegyük le a fedőt
vagy a fóliát a tetejéről és tegyük vissza 10 percre, hogy kicsit megpiruljon.
5.
Ezalatt készítsük el a kaporszószt.: Egy kis lábasba öntsük bele az összetevőket
a sörélesztőpehely kivételével, jól kavarjuk össze, majd forraljuk fel.
Amikor levettük a tűzről, keverjük hozzá a sörélesztőpelyhet, hagyjuk hűlni,
majd turmixoljuk össze. Ha elkészült, tegyük tányérokra a tököt,
majd öntsünk rá kaporszószt.

Jó étvágyat mindenkinek!!!

                  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések