Kapros tökfőzelék rántott gombával

Ma kapros tökfőzelék készült, illetve tegnap.
A párom kicsit besegített a főzelék elkészítésénél,
amiért nagyon hálás vagyok. Én pedig megsütöttem
a rántott gombát.



Kapros tökfőzelék rántott gombával:
6 adag
(tej, tojás, hús, gluténmentes, hozzáadott cukor nélkül)

Hozzávalók: 1 db közepes méretű tök (meghámozva, négyfelé vágva, kimagozva, legyalulva),
                     1-2 csokor kapor (legalább 5 szál, de inkább 7-8 szál kapor apróra vágva),
                     1 db paradicsom,
                     1 db paprika,
                     1 db vöröshagyma,
                     4 db babérlevél,
                     3 csipet köménymag,
                     4-5 levél bazsalikom (apróra vágva),
                     4 csipet kurkuma,
                     4 csipet őrölt gyömbér,
                     5 csipet só,
                     1 tk útifűmaghéj
                     1/4 bögre mandulatej,
                     4 ek és 1 tk liszt (2 ek hajdina, 1 ek kókusz, 1 ek cirok és 1 tk tápióka liszt keveréke),
                     3-4 bögre víz,
                     4 ek olívaolaj


Elkészítés: A vöröshagyma felét felkockázzuk és megdinszteljük
olívaolajon vagy kókuszolajon, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot.
Amikor levet ereszt, hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát,
a vöröshagyma másik felét egyben, majd a gyalult tököt a kaporral
és felöntjük annyi vízzel, ami épphogy ellepi. Ezután fedő alatt
főzzük fél órát. Közben előre összekeverjük a liszteket az útifűmaghéjjal
egy pohárban, majd felöntjük vízzel és egy teáskanál olívaolajjal,
amit ismét jól összekeverünk egy villával. Ezután lassú kevergetés
közben hozzáadjuk a tökhöz a mandulatejjel együtt
és ismét lefedjük 10 percre. Ha elkészült, tálalhatjuk.


Rántott gomba:
Hozzávalók: 300 g csiperke (viszonylag nagy rántani való szeletek
                      4 ek kókuszolaj
            
bundához:    4 ek és 1 tk liszt (2ek hajdina, 1 ek kókusz, 1 ek cirok
                      és 1 tk tápióka liszt keveréke),
                      4 ek mandula tej,
                      1 tk útifűmaghéj,

Elkészítés: Megpucoljuk, megmossuk és felszeleteljük a gombát
(Nem szabad sokáig vízben áztatni mert magába szívja a nedvességet
és nem lehet jól kisütni). A mandulatejben egyenletes állagúra
keverjük az utifűmaghéjjat egy kis tálkában. Egy másik tálban összekeverjük
a liszteket. A gombaszeleteket először belemártjuk a mandulatejes
keverékbe, majd a lisztbe és egy serpenyőben kókuszolajon aranybarnára
sütjük. Sütés közben érdemes néha villával ellenőrizni,
mennyire puhult meg a gomba. Amikor elkészült, tálalhatjuk.

Én ezalkalommal pároltam hozzá néhány korábbi
főzésből visszamaradt spárgát. Egész fincsi lett együtt.

Jó étvágyat mindenkinek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések