A birsalmáról röviden és céklás sárgaborsófőzelék
Üdvözlök mindenkit, ezen a kora hajnali órán.
Most lettem kész a holnapra szánt ebéddel.
készítettem lenmagpudingot, birsalma, mangó
és sárgadinnye felhasználásával és készült
sárgaborsófőzelék céklával, amely étel,
amilyen csúnya, olyan finom, valamint saláta is.
Mielőtt mindenki elrettenne, ezeket nem egyszerre
és nem egymás után fogom elfogyasztani. :)
Van amit ebédre, van amit vacsorára, reggelire,...stb.
Sajnos a kenyérsütőnk tönkrement, ezért muszály
lesz kézzel gyúrni a kenyeret és a csoda minisütőnkben
megkísérelni megsütni, mert a boltban valahogy
sehogy sem lehet olyat találni, ami megfelelő lenne.
Van olyan, amit ehetek viszont túl édesnek érzem.
Van olyan, amit nem ehetek, viszont tudom, hogy finom.
Egyszóval nem könnyű a vegán élet.
Mivel mostanában terem, ezért a birsalmáról
is összegyűjtöttem néhány hasznos infót. :)
Ugyanakkor belekevertem a legújabb lenmagpudingba
egy méretes példányt, ezért is kíváncsi lettem
mi mindenre használják a népi gyógyászatban.
A birsalma:
egy C-vitamin bomba,
azt olvastam róla nemrég, főleg azért
olyan hatékony, mert sok P vitamint
is tartalmaz, ami segíti a C vitamin felszívódását.
vitaminok: C, P, B1, B2, B6, E
ásványianyagok: vas, kalcium, kalium, foszfor, magnézium
Puhára főzve állítólag ha naponta eszünk belőle,
jó hatással van a mályra.
Nyersen is fogyasztható, bár mérsékelt mennyiségben,
mert magas csersav tartalma miatt erős összehúzó hatása van,
ami esetleg görcsöt okozhat. Viszont a hajszálereknek
és a gyomornak, bélnek jót tesz, de csak kis mennyiségeket szabad
belőle egyszerre elfogyasztani és főként mediterrán területen
termesztett gyümölcséből. Összehúzó hatása miatt, vérzéssel
és hasmenéssel járó betegségek esetén alkalmazzák.
Székrekedést is okozhat, ha valaki túl sokat fogyaszt belőle.
Csillapítja a vastagbélgyulladás tüneteit.
Magja is gyulladásgátló hatású, ezért a belőle készült főzettel
vissza lehet szorítani a szervezet gyulladásos betegségeit.
A magházban lévő kocsonyásító anyagnak köszönhetően
készíthető a teljes gyümölcs felhasználásával a birsalmasajt.
Céklás sárgaborsófőzelék:
6 adaghoz (glutén, tej, tojás, húsmentes, hozzáadott cukor nélkül)
Hozzávalók:
250 g sárgaborsó,
2 db közepes méretű cékla,
50 g vöröslencse,
1/2 db paradicsom szeletelve,
1/2 db vörös vagy lila hagyma,
1 db petrezselyemgyökér,
2 db fokhagyma,
1 marék friss bazsalikom apróra vágva,
1 marék friss citromfű apróra vágva,
1 ujjnyi gyömbérszelet lereszelve,
5 csipet köménymag,
2 csipet apróra tört koriander,
5 csipet só
4 ek kókuszolaj (finomítatlan) vagy olíva olaj
Elkészítés: A sárgaborsót érdemes 2-3 órával a főzés
előtt beáztatni, majd jól átöblíteni. Egy hagyma felét feldaraboljuk,
majd egy serpenyőben megsózzuk, megdinszteljük.
Rádobjuk a paradicsomszeleteket és pároljuk fedő alatt 5 percig,
ezután hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott céklát. Újból fedő
alatt pároljuk 5 percet, beletesszük az alaposan átöblített sárgaborsót
a megmosott, megpucolt és felszeletelt petrezselyemgyökeret,
majd felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi és nagyjából
másfél órán át főzzük. Húsz perccel a főzési idő letelte előtt
bele tesszük a fűszereket: apróra vágott fokhagymát, bazsalikomot,
citromfüvet, köménymagot, apróra tört koriandert és a lereszelt gyömbért.
Amikor letelt a másfél óra, tálalhatjuk.
Jó étvágyat mindenkinek!!!
Most lettem kész a holnapra szánt ebéddel.
készítettem lenmagpudingot, birsalma, mangó
és sárgadinnye felhasználásával és készült
sárgaborsófőzelék céklával, amely étel,
amilyen csúnya, olyan finom, valamint saláta is.
Mielőtt mindenki elrettenne, ezeket nem egyszerre
és nem egymás után fogom elfogyasztani. :)
Van amit ebédre, van amit vacsorára, reggelire,...stb.
Sajnos a kenyérsütőnk tönkrement, ezért muszály
lesz kézzel gyúrni a kenyeret és a csoda minisütőnkben
megkísérelni megsütni, mert a boltban valahogy
sehogy sem lehet olyat találni, ami megfelelő lenne.
Van olyan, amit ehetek viszont túl édesnek érzem.
Van olyan, amit nem ehetek, viszont tudom, hogy finom.
Egyszóval nem könnyű a vegán élet.
Mivel mostanában terem, ezért a birsalmáról
is összegyűjtöttem néhány hasznos infót. :)
Ugyanakkor belekevertem a legújabb lenmagpudingba
egy méretes példányt, ezért is kíváncsi lettem
mi mindenre használják a népi gyógyászatban.
A birsalma:
egy C-vitamin bomba,
azt olvastam róla nemrég, főleg azért
olyan hatékony, mert sok P vitamint
is tartalmaz, ami segíti a C vitamin felszívódását.
vitaminok: C, P, B1, B2, B6, E
ásványianyagok: vas, kalcium, kalium, foszfor, magnézium
Puhára főzve állítólag ha naponta eszünk belőle,
jó hatással van a mályra.
Nyersen is fogyasztható, bár mérsékelt mennyiségben,
mert magas csersav tartalma miatt erős összehúzó hatása van,
ami esetleg görcsöt okozhat. Viszont a hajszálereknek
és a gyomornak, bélnek jót tesz, de csak kis mennyiségeket szabad
belőle egyszerre elfogyasztani és főként mediterrán területen
termesztett gyümölcséből. Összehúzó hatása miatt, vérzéssel
és hasmenéssel járó betegségek esetén alkalmazzák.
Székrekedést is okozhat, ha valaki túl sokat fogyaszt belőle.
Csillapítja a vastagbélgyulladás tüneteit.
Magja is gyulladásgátló hatású, ezért a belőle készült főzettel
vissza lehet szorítani a szervezet gyulladásos betegségeit.
A magházban lévő kocsonyásító anyagnak köszönhetően
készíthető a teljes gyümölcs felhasználásával a birsalmasajt.
Céklás sárgaborsófőzelék:
6 adaghoz (glutén, tej, tojás, húsmentes, hozzáadott cukor nélkül)
Hozzávalók:
250 g sárgaborsó,
2 db közepes méretű cékla,
50 g vöröslencse,
1/2 db paradicsom szeletelve,
1/2 db vörös vagy lila hagyma,
1 db petrezselyemgyökér,
2 db fokhagyma,
1 marék friss bazsalikom apróra vágva,
1 marék friss citromfű apróra vágva,
1 ujjnyi gyömbérszelet lereszelve,
5 csipet köménymag,
2 csipet apróra tört koriander,
5 csipet só
4 ek kókuszolaj (finomítatlan) vagy olíva olaj
Elkészítés: A sárgaborsót érdemes 2-3 órával a főzés
előtt beáztatni, majd jól átöblíteni. Egy hagyma felét feldaraboljuk,
majd egy serpenyőben megsózzuk, megdinszteljük.
Rádobjuk a paradicsomszeleteket és pároljuk fedő alatt 5 percig,
ezután hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott céklát. Újból fedő
alatt pároljuk 5 percet, beletesszük az alaposan átöblített sárgaborsót
a megmosott, megpucolt és felszeletelt petrezselyemgyökeret,
majd felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi és nagyjából
másfél órán át főzzük. Húsz perccel a főzési idő letelte előtt
bele tesszük a fűszereket: apróra vágott fokhagymát, bazsalikomot,
citromfüvet, köménymagot, apróra tört koriandert és a lereszelt gyömbért.
Amikor letelt a másfél óra, tálalhatjuk.
Jó étvágyat mindenkinek!!!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése