A méz gyógyhatásai
Kedves Sorstársak és Mindenki aki olvasni szokta!
Most egy kicsit eltérő témáról írok,
amit fontosnak érzek, bár mivel nagyon aktuális
és a méz amellett, hogy élelmiszer, nagyon egészséges
gyógyhatású készítmény is,
ezért talán mégis beilleszthető a blogomba.
A méz gyógyhatásai:
Fertőtlenítő hatása közismert az orvosok körében is:
A méz hatékonynak bizonyulhat fül és orrmelléküregi gyulladások esetén,
sőt Kanadai kutatók által az Ottawai Egyetemen végzett kutatások szerint
sok esetben hatásosabb, mint az antibiotikum.
Az ókorban és későbbi korokban egészen a huszadik századig
sebek, nyíltsebek fertőtlenítésére is sikeresen használták.
Rendszeres fogyasztása esetén megelőzhető a cukorbetegség kialakulása.
Ha viszont már kialakult valakinél a cukorbetegség, hasonló módon
a cukorhoz, a méz sem fogyasztható. A méz összetételét tekintve,
többek között: szőlő és egyéb gyümölcscukorból tevődik össze.
Jó hatással van a máj és veseműködésre, méregtelenítő hatása miatt.
Antiszeptikus: Fájdalomcsillapítóként és köptetőként is alkalmazzák évezredek óta.
Az apiterápia a méhek által termelt különféle termékek
gyógyhatásaira épülő gyógyászati módszer.
Ennél a terápiánál, a mézen kívül betegeket kezelnek még
méhméreggel, propolisszal és virágporral.
vitamintartalma: C, B1, B2, B3, B5, B6, B7 vitaminok, nikotinamid és folsav
Ellentétben a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmával
a méz vitaminjai, hacsak nem forrósítják fel, időtlen-időkig elállnak.
ásványi anyagok: vas, réz, mangán, szilícium, klór, kalcium,
kalium, foszfor, alumínium, magnézium
Néhány evőkanál méz fedezi a napi ásványianyag szükségletet:
foszforból, vasból, kalciumból és magnéziumból.
A méhek által termelt enzimeknek köszönhetően
fertőtlenítő hatása vetekszik az antibiotikumokkal.
A mézzel kísérletező orvosok állítása szerint a mézzel kezelt sebek
elhalt hámszövetei hamarabb kilökődnek és kevésbé fájnak.
Az egyre több antibiotikumra rezisztenssé vált baktériumok korában,
egyre jobban előtérbe kerül az apiterápia.
Emiatt is nagyon fontos a méhek védelme, amellett, hogy a legfontosabb
gabonanövények 70-80 %-át a méhek porozzák be.
Most egy kicsit eltérő témáról írok,
amit fontosnak érzek, bár mivel nagyon aktuális
és a méz amellett, hogy élelmiszer, nagyon egészséges
gyógyhatású készítmény is,
ezért talán mégis beilleszthető a blogomba.
A méz gyógyhatásai:
Fertőtlenítő hatása közismert az orvosok körében is:
A méz hatékonynak bizonyulhat fül és orrmelléküregi gyulladások esetén,
sőt Kanadai kutatók által az Ottawai Egyetemen végzett kutatások szerint
sok esetben hatásosabb, mint az antibiotikum.
Az ókorban és későbbi korokban egészen a huszadik századig
sebek, nyíltsebek fertőtlenítésére is sikeresen használták.
Rendszeres fogyasztása esetén megelőzhető a cukorbetegség kialakulása.
Ha viszont már kialakult valakinél a cukorbetegség, hasonló módon
a cukorhoz, a méz sem fogyasztható. A méz összetételét tekintve,
többek között: szőlő és egyéb gyümölcscukorból tevődik össze.
Jó hatással van a máj és veseműködésre, méregtelenítő hatása miatt.
Antiszeptikus: Fájdalomcsillapítóként és köptetőként is alkalmazzák évezredek óta.
gyógyhatásaira épülő gyógyászati módszer.
Ennél a terápiánál, a mézen kívül betegeket kezelnek még
méhméreggel, propolisszal és virágporral.
vitamintartalma: C, B1, B2, B3, B5, B6, B7 vitaminok, nikotinamid és folsav
Ellentétben a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmával
a méz vitaminjai, hacsak nem forrósítják fel, időtlen-időkig elállnak.
ásványi anyagok: vas, réz, mangán, szilícium, klór, kalcium,
kalium, foszfor, alumínium, magnézium
Néhány evőkanál méz fedezi a napi ásványianyag szükségletet:
foszforból, vasból, kalciumból és magnéziumból.
A méhek által termelt enzimeknek köszönhetően
fertőtlenítő hatása vetekszik az antibiotikumokkal.
A mézzel kísérletező orvosok állítása szerint a mézzel kezelt sebek
elhalt hámszövetei hamarabb kilökődnek és kevésbé fájnak.
Az egyre több antibiotikumra rezisztenssé vált baktériumok korában,
egyre jobban előtérbe kerül az apiterápia.
Emiatt is nagyon fontos a méhek védelme, amellett, hogy a legfontosabb
gabonanövények 70-80 %-át a méhek porozzák be.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése