Mandulapirítás, zöldség-gyümölcs koktél és cékla
bár módosítanom kellett rajta, mert a bors sajnos nálam
tiltó listán van, ezért helyettesítettem a szokásos módon.
Borsikafű oregano és gyömbér keverékével, de mivel gyömbér
amúgy is kell ebbe a levesbe, így egy kicsivel többet tettem bele
a receptben ajánlott mennyiségnél, plussz szórtam a tetejére
egy kevés pirított, hántolt mandulapelyhet, ami eléggé feljavította az ízét.
Ha valaki esetleg mandulapirításra adja a fejét, fontos tudni, hogy
ha megsózzuk elveszti azt a karakteres mandulaízt, amitől szerintem igazán jó,
ezért én személyszerint nem szoktam sózni, csak egy serpenyőben
megfuttatom egy kis olívaolajon. Öt perc elég és már lehet is rászórni
a leves tetejére. Készítettem fotót a céklalevesről.
A receptet sajnos nem oszthatom meg, mert a Nóri könyvéből készült,
ezért csak a képet tudom illusztrációként feltenni ide.
A céklával kapcsolatban egyébként azt vettem észre, nem tudom más hogy érzi,
de újabban nagyon nehéz friss céklát találni a boltokban.
Időnként olyan mellékíze van, mintha valamilyen dohos pincében tárolnák,
vagy egyenesen ott termesztenék. Ezt időnként a fokhagymán is lehet érezni, bár
mintha az utóbbi minősége javult volna egy kicsit, lehet hogy valaki
más is észrevette és esetleg reklamált miatta. :)
A cékláról: Remek méregtelenítő, hatóanyagai segítik
a vérképzés folyamatát, folsavat és antioxidánsokat tartalmaz,
ugyanakkor alacsony a kalóriatartalma ezért diétákhoz szokták ajánlani.
vitaminok: B1, B2, B6, C vitamin tartalma magas,
valamint tartalmaz sok ásványi anyagot is mint pl.:
vasat, káliumot, magnéziumot, cinket, mangánt...
Felhasználás:
Sokan savanyúságot készítenek belőle, amit én is imádtam.
A mostani helyzetemet figyelembe véve az ecetet ki kellene hagyni
belőle, hogy számomra fogyasztható legyen. De salátához is el tudom képzelni,
levest is készítenek belőle, ahogy azt korábban említettem is, és esetleg
pirítós mellé krémekhez is ki lehetne próbálni. Használhatjuk
gyümölcs és zöldség koktélhoz, például: almával, narancsal,
karalábéval és répával párosítva nagyon fincsi
levet lehet belőle alkotni, ugyanakkor nagyon egészséges is.
zöldség-gyümi koktél:
(tej, tojás, glutén mentes, hozzáadott cukor nélkül)
Hozzávalók: 3 db alma,
2 db narancs,
2 db karalábé,
1 db cékla,
4 db közepes répa,
1/2 db káposzta
Elkészítés: Mindezt meghámozzuk, feldaraboljuk
és gyümölcscentrifugába tesszük. Én imádom.
Ha nem fogyasztjuk el azonnal, nagyjából 2-3 napot bír ki a hűtőszekrényben.
Jó étvágyat, remélem hasznos volt elolvasni!!! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése