Fűszernövények I. rész
Kedves Blogolvasók!
Néhány főzéshez használatos
alapanyagról szeretnék írni pár sort,
amolyan sorozatszerűen, a lisztekről már
volt szó egy korábbi bejegyzésben,
ez alkalommal pedig főként egy-két fűszernövényről
gyűjtöttem össze néhány hasznos infót.
Fűszernövények
I. rész:
Oregano: Olasz tészták és pizzák klasszikus fűszere, de hazánkban is
ismert fűszer volt nagyanyáink korában, szurokfű néven.
Hal és húsételekhez is kiváló, a majorannát nagyszerűen lehet vele helyettesíteni.
Az íze miatt májételekhez is használható, de mivel ez egy mindenmentes oldal,
leírom én mi mindenhez használom.: Például gombaételekhez, vagy borsikafűvel
kombinálva jól helyettesíti a borsot.
Gyógyhatása:
Teája izzasztó, köptető, méregtelenítő hatású,
főleg kakukkfűvel kombinálva. Az ókorban a katonák,
sebek elfertőződése ellen használták. Teájának
állítólag gombaölő és féregűző hatása is van.
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: A, C és B3 vitamin,
kalcium, magnézium, cink, vas, réz, bór, kalium, mangán
található benne nagyobb mennyiségben, valamint a karvakrol
elnevezésű antiszeptikus vegyület, ami fertőtlenítő hatású.
Bazsalikom: Őshazája Ázsia, Perzsia, India. Az árvacsalánfélék családjába sorolható.
Főleg olaszos ételek készítésénél használják, tésztaételekhez, de főzelékek,
mártások fűszerezéséhez is kiváló. Íze legjobban fokhagymával
és citrommal vagy citromfűvel kombinálva érvényesül.
Gyógyhatása: Tartalmaz béta-karotint, kriptoxantint, luteint és zea-xantint.
Ezek a vegyületek védik a szervezetet a szabadgyökök és a reaktív
oxigénszármazékok hatása ellen, amelyeknek szerepük van bizonyos
betegségek kialakulásánál. C, A és K vitamint, valamint
viszonylag sok vasat tartalmaz.
Citromfű: Európában őshonos, népies nevén mézfű vagy méhfű.
Mivel citromra emlékeztető ízvilága van, ezért az összes olyan ételbe
felhasználható, amihez citromot használunk. Mártások, saláták,
főzelékek, gombaételek, desszertek ízesítőjeként, annyi különbséggel, hogy
érzékenyebb emberek is használhatják a citrommal ellentétben, ami bélfekély
esetén nem ajánlott.
gyógyhatása: Gyomorsavtúltengés, ajakherpesz, gyomorrontás puffadás
esetén használatos. Alkotóeleme számos gyógyhatású készítménynek,
mint például a lóbalzsam vagy a karmelitavíz...stb.
TIPP: Ha cserepes változatát az ablakba helyezzük, elriasztja a szúnyogokat.
Néhány főzéshez használatos
alapanyagról szeretnék írni pár sort,
amolyan sorozatszerűen, a lisztekről már
volt szó egy korábbi bejegyzésben,
ez alkalommal pedig főként egy-két fűszernövényről
gyűjtöttem össze néhány hasznos infót.
Fűszernövények
I. rész:
Oregano: Olasz tészták és pizzák klasszikus fűszere, de hazánkban is
ismert fűszer volt nagyanyáink korában, szurokfű néven.
Hal és húsételekhez is kiváló, a majorannát nagyszerűen lehet vele helyettesíteni.
Az íze miatt májételekhez is használható, de mivel ez egy mindenmentes oldal,
leírom én mi mindenhez használom.: Például gombaételekhez, vagy borsikafűvel
kombinálva jól helyettesíti a borsot.
Gyógyhatása:
Teája izzasztó, köptető, méregtelenítő hatású,
főleg kakukkfűvel kombinálva. Az ókorban a katonák,
sebek elfertőződése ellen használták. Teájának
állítólag gombaölő és féregűző hatása is van.
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: A, C és B3 vitamin,
kalcium, magnézium, cink, vas, réz, bór, kalium, mangán
található benne nagyobb mennyiségben, valamint a karvakrol
elnevezésű antiszeptikus vegyület, ami fertőtlenítő hatású.
Bazsalikom: Őshazája Ázsia, Perzsia, India. Az árvacsalánfélék családjába sorolható.
Főleg olaszos ételek készítésénél használják, tésztaételekhez, de főzelékek,
mártások fűszerezéséhez is kiváló. Íze legjobban fokhagymával
és citrommal vagy citromfűvel kombinálva érvényesül.
Gyógyhatása: Tartalmaz béta-karotint, kriptoxantint, luteint és zea-xantint.
Ezek a vegyületek védik a szervezetet a szabadgyökök és a reaktív
oxigénszármazékok hatása ellen, amelyeknek szerepük van bizonyos
betegségek kialakulásánál. C, A és K vitamint, valamint
viszonylag sok vasat tartalmaz.
Citromfű: Európában őshonos, népies nevén mézfű vagy méhfű.
Mivel citromra emlékeztető ízvilága van, ezért az összes olyan ételbe
felhasználható, amihez citromot használunk. Mártások, saláták,
főzelékek, gombaételek, desszertek ízesítőjeként, annyi különbséggel, hogy
érzékenyebb emberek is használhatják a citrommal ellentétben, ami bélfekély
esetén nem ajánlott.
gyógyhatása: Gyomorsavtúltengés, ajakherpesz, gyomorrontás puffadás
esetén használatos. Alkotóeleme számos gyógyhatású készítménynek,
mint például a lóbalzsam vagy a karmelitavíz...stb.
TIPP: Ha cserepes változatát az ablakba helyezzük, elriasztja a szúnyogokat.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése