Az articsóka mint élelmiszer és gyógynövény
Kedves Blogolvasó!
Remélem tudtam valamit segíteni azoknak, akik
vagy saját elhatározásból vagy valamilyen
kényszerből, egészségügyi okokból vegánok lettek.
Rájöttem, hogy a fehérje és a B12 vitamin pótlása,
így is lehetséges, főleg ha valaki fogyaszthat szejtánt
és nem allergiás a szójakészítményekre sem. De ha mégis,
még mindig pótolható a fehérje különböző magvak fogyasztásával,
B12 vitamin pedig megtalálható például a sörélesztőben is,
ugyanakkor sok B vitamint és fehérjét is tartalmaznak a
különböző gombafélék.
Ha valakinek a hasával vannak gondok, esetleg bélproblémái vannak,
hasznos lehet sok egyéb zöldség, gyümölcs mellett kiegészítő kezelésként
articsókát fogyasztani és persze ha súlyos a baj, orvoshoz menni.
Én viszont most az articsókáról gyűjtöttem össze néhány tudnivalót.
Az articsóka mint élelmiszer és gyógynövény:
Magas a rost és ásványianyag tartalma.
Magnéziumban gazdag, valamint tartalmaz foszfort, kálciumot,
vasat és C-vitamint, B1, B2 és A vitamint is.
Cukorbetegség és magas vérnyomás kordában
tartásához is ajánlani szokták.
Méregtelenítő hatású, magas cinarin
(antioxidáns polifenol) tartalmának köszönhetően,
segíti a máj regenerálódását és vértisztító hatással bír.
Tartalmaz folátot, ami a folsav természetben megtalálható változata,
valamint tartalmaz inulint, ami a bélflóra helyreállításához fontos lehet.
Rost tartalma átlag feletti, ugyanakkor vízhajtó hatású
és kalóriaszegény: 100 g articsókában 55 kcal energia van.
Terhesség és szoptatás ideje alatt nem javasolt, mert hányást okozhat.
Virágzata kellemes, fűszeres ízvilágú, ezért ínyencségnek számít.
Fogyasztható kisütve olívaolajban, párolva, de tészta ételekhez
is kiváló választás lehet.
Remélem tudtam valamit segíteni azoknak, akik
vagy saját elhatározásból vagy valamilyen
kényszerből, egészségügyi okokból vegánok lettek.
Rájöttem, hogy a fehérje és a B12 vitamin pótlása,
így is lehetséges, főleg ha valaki fogyaszthat szejtánt
és nem allergiás a szójakészítményekre sem. De ha mégis,
még mindig pótolható a fehérje különböző magvak fogyasztásával,
B12 vitamin pedig megtalálható például a sörélesztőben is,
ugyanakkor sok B vitamint és fehérjét is tartalmaznak a
különböző gombafélék.
Ha valakinek a hasával vannak gondok, esetleg bélproblémái vannak,
hasznos lehet sok egyéb zöldség, gyümölcs mellett kiegészítő kezelésként
articsókát fogyasztani és persze ha súlyos a baj, orvoshoz menni.
Én viszont most az articsókáról gyűjtöttem össze néhány tudnivalót.
Az articsóka mint élelmiszer és gyógynövény:
Magas a rost és ásványianyag tartalma.
Magnéziumban gazdag, valamint tartalmaz foszfort, kálciumot,
vasat és C-vitamint, B1, B2 és A vitamint is.
Cukorbetegség és magas vérnyomás kordában
tartásához is ajánlani szokták.
Méregtelenítő hatású, magas cinarin
(antioxidáns polifenol) tartalmának köszönhetően,
segíti a máj regenerálódását és vértisztító hatással bír.
Tartalmaz folátot, ami a folsav természetben megtalálható változata,
valamint tartalmaz inulint, ami a bélflóra helyreállításához fontos lehet.
Rost tartalma átlag feletti, ugyanakkor vízhajtó hatású
és kalóriaszegény: 100 g articsókában 55 kcal energia van.
Terhesség és szoptatás ideje alatt nem javasolt, mert hányást okozhat.
Virágzata kellemes, fűszeres ízvilágú, ezért ínyencségnek számít.
Fogyasztható kisütve olívaolajban, párolva, de tészta ételekhez
is kiváló választás lehet.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése