Könyvajánló és magvas vaj
Megígértem, hogy minden nap közzéteszek valamilyen hasznos
diétás, mindenmentes infót az oldalamon, ezért próbálom magam
ehhez tartani. Ma ebédre Dr. Andrási Nóra: Mindenmentes 2.
szakácskönyvéből készítettem egy finomságot. Aki esetleg
szintén hasonló diétát követ mint én, annak szívből ajánlom!!!!
Nagyon sok hasznos tanács van benne.
Talán egy dolog van, ami miatt még nehéz betartani ezt a diétát,
az pedig az, hogy nagyon drágák a hozzávalók.
Van egy másik hasznos könyv, ami szintén kötelező olvasmány
ebben a témában, a: Superfood gyorsételek sorozat darabjai.
Vacsira ez utóbbi ihlette ételt készítettem. :)
Kiötlöttem egy olyan receptet,
amihez megvoltak itthon a hozzávalók.
Először készítettem kétmagvas vajat,
ami a kókuszjoghurt hozzáadásával
krémes állagúvá vált, ezért inkább vajkrém.
Kétmagvas vajkrém:
(glutén, tej, tojás, hús mentes, hozzáadott cukor nélkül készült)
hozzávalók 10 adaghoz:
1 csésze pirított mandulapehely vagy mandula
1,5 csésze kesudió
0,5 csésze kókuszpehely
3 csipet só
2 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál kókuszjoghurt
Ezt a vajat sokféleképpen lehet variálni, attól függően,
ki mire allergiás és mire nem az. Először a hozzávalókat porrá kell
darálni vagy turmixolni aszerint, kinek milyen szerkentyűje van otthon?...
A mi turmixgépünk sajnos elég gyenge, ezért én kávédarálóban
szoktam porrá darálni külön-külön a hozzávaló magvakat,
majd ezeket egybeöntöm a turmixgépbe, ahol hozzáadom a sót,
olívaolajat és a kókuszjoghurtot, majd mindezt krémesre
turmixolom és beteszem a hűtőbe.
Gluténmentes pirított kenyérre kenve,
fokhagymával és paradicsommal nagyon ízletes.
Jó étvágyat mindenkinek!!!!
Tipp:
Érdemes cserepes fűszernövényeket beszerezni.
Egyrészt, így sokkal finomabb az étel,
ha friss fűszert adunk hozzá, másrészt sokáig tart.
Ha ügyesen gondozzuk, pénzt takaríthatunk meg.
A bazsalikomnak például van egy olyan kedvező tulajdonsága,
hogy enyhíti az allergiás tüneteket, mindemellett pedig nagyon finom.
diétás, mindenmentes infót az oldalamon, ezért próbálom magam
ehhez tartani. Ma ebédre Dr. Andrási Nóra: Mindenmentes 2.
szakácskönyvéből készítettem egy finomságot. Aki esetleg
szintén hasonló diétát követ mint én, annak szívből ajánlom!!!!
Nagyon sok hasznos tanács van benne.
Talán egy dolog van, ami miatt még nehéz betartani ezt a diétát,
az pedig az, hogy nagyon drágák a hozzávalók.
Van egy másik hasznos könyv, ami szintén kötelező olvasmány
ebben a témában, a: Superfood gyorsételek sorozat darabjai.
Vacsira ez utóbbi ihlette ételt készítettem. :)
Kiötlöttem egy olyan receptet,
amihez megvoltak itthon a hozzávalók.
Először készítettem kétmagvas vajat,
ami a kókuszjoghurt hozzáadásával
krémes állagúvá vált, ezért inkább vajkrém.
Kétmagvas vajkrém:
(glutén, tej, tojás, hús mentes, hozzáadott cukor nélkül készült)
1 csésze pirított mandulapehely vagy mandula
1,5 csésze kesudió
0,5 csésze kókuszpehely
3 csipet só
2 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál kókuszjoghurt
Ezt a vajat sokféleképpen lehet variálni, attól függően,
ki mire allergiás és mire nem az. Először a hozzávalókat porrá kell
darálni vagy turmixolni aszerint, kinek milyen szerkentyűje van otthon?...
A mi turmixgépünk sajnos elég gyenge, ezért én kávédarálóban
szoktam porrá darálni külön-külön a hozzávaló magvakat,
majd ezeket egybeöntöm a turmixgépbe, ahol hozzáadom a sót,
olívaolajat és a kókuszjoghurtot, majd mindezt krémesre
turmixolom és beteszem a hűtőbe.
Gluténmentes pirított kenyérre kenve,
fokhagymával és paradicsommal nagyon ízletes.
Jó étvágyat mindenkinek!!!!
Sokszor a véletlen szüli a legjobb ötleteket.
Így készítettem teljesen véletlenül egy füstöltsajtkrém
ízű hozzávalót, ami mindenkinek hasznos lehet,
aki nem fogyaszthat tejterméket. Például bablevesbe,
vagy rakott zöldség tetejére kiváló ízhatás érhető el.
Így készítettem teljesen véletlenül egy füstöltsajtkrém
ízű hozzávalót, ami mindenkinek hasznos lehet,
aki nem fogyaszthat tejterméket. Például bablevesbe,
vagy rakott zöldség tetejére kiváló ízhatás érhető el.
kétmagvas füstölt krémsajt:
hozzávalók 1 adaghoz:
1 csésze makadámia dió
1 csésze mandula (hántolatlan)
1/2 csésze ásványvíz (én Theodorát használok)
1 evőkanál bioélesztő
1 evőkanál bioélesztő
3 csipet tengeri só
1 kávéskanál frissen facsart citromlé vagy 1 kk apróra vágott citromfű
1/2 kávéskanál probiotikus por (ha van otthon probiotikus kapszula,
amiből kiöntjük a benne lévő port,
az tökéletesen megfelel erre a célra)
az tökéletesen megfelel erre a célra)
elkészítés:
Daráljuk le a makadámdiót és a mandulát, majd
keverjük össze a vízzel és a probiotikus porral.
Amikor egyenletes állagú, hagyjuk
szobahőmérsékleten 2-3 órát, keverjük bele
a tengeri sót, az élesztőt és a citromlevet, majd
helyezzük át egy gyümölcscentrifugába
és a kinyert levet öntsük bele egy befőttes üvegbe.
Éjszakára olyan helyet kell találni, ahol állandó
szobahőmérsékletű, lehetőleg nem ingadozó
a hőfok. Erre a célra legegyszerűbb, ha dunsztba tesszük.
Betekerjük egy ruhába és betesszük egy fazékba, amire
rátesszük a fedőt és meleg helyet keresünk neki például
egy radiátor mellett. Reggel kivesszük a dunsztból
és betesszük a hűtőbe. Egy-másfél hétig eláll.
Ha mélyhűtőbe tesszük, akár egy hónapig is felhasználható.
keverjük össze a vízzel és a probiotikus porral.
Amikor egyenletes állagú, hagyjuk
szobahőmérsékleten 2-3 órát, keverjük bele
a tengeri sót, az élesztőt és a citromlevet, majd
helyezzük át egy gyümölcscentrifugába
és a kinyert levet öntsük bele egy befőttes üvegbe.
Éjszakára olyan helyet kell találni, ahol állandó
szobahőmérsékletű, lehetőleg nem ingadozó
a hőfok. Erre a célra legegyszerűbb, ha dunsztba tesszük.
Betekerjük egy ruhába és betesszük egy fazékba, amire
rátesszük a fedőt és meleg helyet keresünk neki például
egy radiátor mellett. Reggel kivesszük a dunsztból
és betesszük a hűtőbe. Egy-másfél hétig eláll.
Ha mélyhűtőbe tesszük, akár egy hónapig is felhasználható.
Érdemes cserepes fűszernövényeket beszerezni.
Egyrészt, így sokkal finomabb az étel,
ha friss fűszert adunk hozzá, másrészt sokáig tart.
Ha ügyesen gondozzuk, pénzt takaríthatunk meg.
A bazsalikomnak például van egy olyan kedvező tulajdonsága,
hogy enyhíti az allergiás tüneteket, mindemellett pedig nagyon finom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése