Rakott zöldséges karfiol

Ma olyan ebédet készítettem, amit gyerekkoromban imádtam.
Anyu besamel mártást öntött a karfiolra, megszórta szerecsendióval
és sajttal, majd egy tűzálló tálban betette a sütőbe.

Mivel sajnos nem fogyaszthatok tejterméket,
így ki kellett találnom hogy készítsek mégis besamel
mártás ízű mindenmentes szószt...?

hozzávalók 6 adaghoz:(glutén, tej, tojás,
hús mentes,
hozzáadott cukor
nélkül készült)

                                       tejmentes besamelhez: 
                                       1 bögre mandula-kókusztej ( A mandulás kókusztejnek az íze
                                       tejszerűbb, mint a sima kókusz tejnek, ezért személyszerint
                                       inkább ezt használom.)
                                       1 bögre csicseriliszt
                                       0,5 evőkanál sütőpor
                                       2/3 bögre cirokliszt
                                       1/3 bögre makadámia liszt
                                       2/3 bögre kókuszjoghurt
                                       1/3 bögre kétmagvas vaj (a korábbi bejegyzésben található)
                                       2/3 bögre kókuszolaj
                                       1/3 bögre olívaolaj
                                       3 csipet lereszelt szerecsendió
                                       3 csipet só és borsikafű
                                       2 evőkanál citromlé

zöldség hozzávalók: 
                                 1 db közepes méretű karfiol
                                 3 db kisebb répa 
                                 1 db karalábé
                                 6 db burgonya
                                 1 db póréhagyma
                                 0,5 marék apróra vágott bazsalikom

Elkészítés: A zöldség hozzávalókat megpároljuk, ehhez elég kb.: 10-15 perc.
Ezt követően elkészítjük a tejmentes besamelt.: Kezdetnek összekeverjük egy kis tálban
a kétmagvas vajat, a kókuszjoghurtot, az olívaolajat és a kókuszolajat, majd beletesszük 
egy serpenyőbe. Mikor felforrósodott és jól elkevertük, beletesszük a sütőporral előre összekevert liszteket. Közben egy kisebb edényben megmelegítjük a növényi tejet. Amikor a vajjal elkevert liszt
kezd picit pirulni és sűrűsödni, hozzáöntjük a felmelegített mandulás kókusztejet, majd addig keverjük, fakanállal, vagy habverővel, amíg krémes állagú nem lesz.

Ekkor levesszük a tűzről adunk hozzá sót, szerecsendiót, citromlevet, borsikafüvet és jól elkeverjük.
Egy kibélelt tűzálló tál aljába elhelyezünk egy réteg zöldséget, amit megsózunk, majd teszünk rá egy kevés borsikafüvet és egy vékony réteg mártást. A következő réteg, csak karfiolból áll. Erre a rétegre is szórunk sót és borsikafüvet, plussz egy félmarék apróra vágott bazslikomot. Megkenjük vékony réteg mártással, majd újra egy megfűszerezett zöldségréteg, mártás és karfiolréteg következik. Végül a legtetejét bekenjük a maradék mártással és betesszük a sütőbe, ahol 200 C fokon
25 percig sütjük. mikor elkészült, szép aranybarnára pirul a teteje.


Jó étvágyat mindenkinek!!! Remélem ízlik majd. :)


Tipp: Érdemes a só mellett a zöldségeket megszórni egy kevés gyömbérrel, mert egyrészt enyhe csípős ízt ad az ételnek, másrészt kevésbé lesz puffasztó az étel.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések