Banános-physalisos lenmagpuding és B12 vitamin pótlása a vegán étrendben

Sziasztok! Ha most a párom látna eléggé kikapnék,
hogy még mindig fenn vagyok és nem pihenek.
Viszont ezt a blogírást, most fontosnak érzem, ezért
ismét megosztom veletek a napi fejleményeket.
Olyan ez, mintha a naplómmal beszélgetnék. Kicsit
egyfajta önmegismerési tréningnek is nevezhetném. :)

Ma beszélgettem a B vitamin kérdésköréről az étkezési
szakértő barátnőmmel, aki ismét megkérdőjelezte a vegán
életmód helyességét és unokatesómmal is, aki hasonló cipőben
jár mint én, ezért az ő véleménye is nagyon fontos számomra
(de nem csak emiatt fontos a véleménye, hiszen gyerekkora
óta ismerem és úgy szeretem, mintha tesók lennénk, annak ellenére,
hogy időnként összezördülünk, de a lényeg,
hogy aztán mindig kibékülünk).

A B vitaminnal kapcsolatban a gasztroenterológus barátnőm
szerint a B12 vitamin az, amit nehéz pótolni, ha az ember
vegán életmódra kényszerül vagy vegán életmód mellett dönt.


Most ennek is utána néztem és B12 vitamin a húsokon és tejtermékeken
kívül növényben is előfordul, például a perui cseresznyében (physalis gyümölcs),
amely gyümölcs vitaminokban gazdagnak mondható, pl.: "A" vitaminban
(3000 NE karotin / 100 g-ban), B vitamin komplex (tiamin,niacin és B12),
sok benne a C vitamin, valamint fehérje és foszfor tartalma is kivételesen magas.
Jó hír, hogy Magyarországon is lehet termeszteni.

Előfordul még B12 vitamin  a boltokban kapható növényi tejek
nagy részében, amelyek dobozán, ez fel is van tüntetve.
A sörélesztőben, valamint a boltokban kapható, élesztőpehely elnevezésű termék,
ami ugyan mesterségesen előállított étrendkiegészítő, viszont hasznos lehet,
ha nem ehetünk húst vagy tejterméket. Van egy könyv, amely szerint bizonyos
algákban is fellelhető B12 vitamin, például a spirulina algában. Én elhiszem,
amit a könyvben írnak, mert amikor kinyomtatnak egy szuperételekkel
foglalkozó könyvet, előtte nagy valószínűséggel szakértőkkel is átnézetik.


Banános - physalisos (perui cseresznye) lenmagpuding
4 személy részére
( glutén tej tojás és húsmentes):

hozzávalók: 2 db
banán,
                     1 db alma,
                     1 ek méz vagy agave nektár,
                     1/4 csésze kókuszjoghurt,
                     100 ml mandulás-kókusztej,
                     1 ek lenmag (őrölt),
                     4 db perui földicseresznye (B12 vitamin tartalommal)

elkészítés: A banánt, az almát, a perui cseresznyét, a mézet (vagy agave nektárt),
a negyed csésze kókuszjoghurtot, a 100 ml mandulás-kókusztejet
összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk az előre megdarált lenmagot
és ismét turmixolunk, amíg krémes állagú lesz a pudingunk.
Ezután betesszük a hűtőbe és egy-két óra elteltével fogyasztható.
Tálaláskor esetleg megszórhatjuk a tetejét kókuszreszelékkel vagy
kókusz chipsszel, esetleg adhatunk hozzá kockára vágott almát.

Ez a nasi hozzáadott édesítő nélkül is fincsi.

Jó étvágyat!!! Remélem ízlik majd. :)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések