fehérjepótlás a mindenmentes diétában és zöldéges gombás fasírt kölessel
és gondolkodóba estem azon, amit mondott. Sajnos nem vagyok táplálkozási szakértő,
viszont egyszer meghallgatnék egy vitaműsort, ahol pro- és kontra elbeszélgetnének
egymással a vegán életmód szakértői, az orvosok, akik a mindenmentes és
hasonló diéták mellett teszik le a voksukat és azok az orvosok és dietetikusok,
akik ellene vannak.
Szerintem a megoldás valahol a kettő között van félúton. Mert attól függetlenül,
amit épp az egyetemen tanítanak, attól még létezhetnek újabb kutatási eredmények,
amelyek megcáfolnak tanokat, hiszen a tudomány sem haladhatna előbbre,
ha nem lennének kételkedők és újítók, ha csak olyan emberek lennének,
akik mindent bemagolnak és elfogadnak úgy ahogy tanulták és soha
nem kételkednének. Én csak a saját tapasztalatomból tudok kiindulni
és azt érzem, használ ez a diéta, amit egyébként egy orvos rendelt el számomra.
Az állati fehérje pótlása, amit a dietetikus barátnőm, megkérdőjelezett
egy ilyen diéta esetében, úgy érzem talán megvalósítható. Azóta kíváncsiságból
jobban utána olvastam és a vegetáriánus étrendben több lehetőség is van
a hiányzó fehérjék pótlására, ami mint kiderült eleve szerepelt is az előírt diétában.:
Például a csicseriborsó, amelyből a humuszt is készítik, egy elég gazdag fehérjeforrás,
valamint a kendermag, amelyben az összes esszenciális aminosav megtalálható, mint
kiderült: "másfél evőkanál kendermagban 5 g protein található", valamint olyan zsírsavak,
amelyek elengedhetetlenek a sejtek és szövetek egészséges növekedéséhez.
A kenderfehérjék ugyanakkor nem tartalmaznak oligiszacharidokat és tripszin
inhibitorokat, emiatt könyebben emészthetőek és hatékonyabb a felszívódásuk.
Ami még érdekesség, hogy más magvakkal ellentétben a kendermag nem ételallergén,
ugyanakkor finom is (enyhén dió ízű).
Hasznos fehérjeforrás és "szupertáplálék" a goji bogyó, amelyben az összes aminosav
megtalálható (teljes fehérjét alkotva), valamint antioxidánsokkal telített zsírsavak,
húszféle vitamin és ásványi anyag. Lutein és zeaxantin tartalma miatt, javítja a látást.
A gombák aminosav tartalma hasonlít az állati fehérjékhez,
ezért a vegetáriánus étrendben nélkülözhetetlen. A legtöbbet a fehér
és barna csiperke valamint a laska gomba tartalmazza.
Zöldséges-gombás fasírt kölessel (glutén, tej, tojás, húsmentes):
Recept:
hozzávalók 8 adaghoz:
300 g barna csiperke gomba
1 fél zeller gumó
4 db friss zellerszár
4 db közepes méretű sárgarépa
4 db közepes méretű burgonya
1/4 bögre csicseri liszt
1/4 bögre hajdina liszt (lizinben gazdag, ami elősegíti a csontok egészségét)
3-4 tk tahini ( őrölt szezám magból készült)
1/2 bögre kókusz joghurt
1/4 bögre köles dara
4-5 gerezd fokhagyma
1 csokor lehetőleg friss petrezselyem
fél marék friss bazsalikom
2 tk borsikafű (ha valaki érzékeny a borsra, jó helyettesítő)
körethez: 1 bögre köles
Elkészítés:
Először megpárolom a kockára vágott zellert, a sárgarépát és a burgonyát, közben
egy serpenyőben megpirítom a gombát. Mindezt turmixgépbe helyezem,
majd hozzáadom a tahinit és a kókuszjoghurtot. A turmixgépből kivéve,
egy tálban hozzákeverem a liszteket és az apróra vágott fokhagymát, valamint
a petrezselymet, bazsalikomot és borsikafüvet. Végül meghempergetem kölesdarában
és olíva vagy kókuszolajban kisütöm. Közben egy rizslabdában megfőzöm a kölest.
Ha elkészült, tálalhatjuk.
Mindenkinek jó étvágyat!!!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése