Csokis kókuszos muffin

Ezt a sütit egy gyermekkori kedvenc ihlette,
a kókuszos-mézes süti, amit még mindig
nagyon szeretnék, ha ehetnék. Ehez a sütihez
fűződik egy inkább babakori élmény is,
amit anyu mesélt rólam.:

Aznap reggel, készített egy tál kókuszos-mézest,
ami az asztal közepén díszelgett. Ezalatt én a járókában pihiztem,
nem messze az asztaltól, ahol a süteményes tál pihent.
Anyu kiszaladt a konyhából pár pillanatra, mialatt állítólag én,
valamilyen megfejthetetlen mozdulatsorral megszereztem
az egész tálat az asztalról. Ennek eredményeként, amikor anyu benyitott,
csak azt látta, hogy a korábban szunyókáló gyermeke,
tömi magába a kókuszos-mézest, hol az egyik, hol a másik sütibe harapva.
Majd miután megláttam, hogy megláttak, állítólag gyors sepregető
mozdulatokkal próbáltam orvosolni tettemet.
Szegény anyukám, hirtelen azt sem tudta, megöleljen vagy sírjon inkább...

Ez volt a kedvenc sütim története. :)

Íme a vegán változat. Nekem ízlett. Remélem nektek is fog.

 kókuszos mézes muffin:
(glutén, tej, tojás, hús mentes)
recept 7-8 db muffinhoz: 100 g csicseri liszt
                                        25 g kölesliszt
                                        25 g makadám liszt (mandulaliszttel helyettesíthető)
                                        50 g hajdina liszt
                                        1 evőkanál kókuszliszt
                                        2 teáskanál szódabikarbóna
                                        2 evőkanál cikória kávépor
                                        1 db banán
                                        2 db reszelt alma
                                        3 evőkanál méz
                                        3 evőkanál olíva olaj
                                        1 evőkanál szőlőmagolaj
                                        1 dl növényi tej (mandulás kókusztej)

              csokiöntethez:  1/4 bögre kakaópor vagy karobpor
                                        2 evőkanál olíva olaj
                                        2 evőkanál szőlőmagolaj
                                        2 evőkanál xilit
                                        1/4 bögre mandulás kókusztej

Elkészítés: Összeturmixoljuk a folyékony hozzávalókat:
a reszelt almát, a szeletelt banánt, a növényi tejet,
az olajokat, a mézet. A liszteket, a szódabikarbónát,
és a cikóriát összekeverjük egy tálban, majd hozzáöntjük
a habosra turmixolt levet. Jól elkeverjük, majd muffin
formákba öntjük. Légkeveréses sütőben 200 C fokon
20-25 percig sütjük.

csokiöntet: Miközben sül a muffin, elkészítjük a csokiöntetet.
Az olívaolajat és szőlőmagolajat felmelegítjük, hozzáöntjük
először a növényi tejet, majd a xilitet és a kakaó vagy karobport.
Eközben folyamatosan kevergetjük. Amikor egységes állagúvá válik,
ráöntjük az elkészült muffinok tetejére, majd egy evőkanál
segítségével rászórjuk a kókuszreszeléket.

Jó étvágyat mindenkinek!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések