alternatív megoldás gluténmentes lisztek




 Üdv Mindenkinek, aki olvassa a blogom és annak is üdv, aki nem.
Jobban belegondolva, aki nem olvassa, az nem tudja, hogy üdvözlöm,
így ennek nincs semmi értelme. :)
Nagyon szuper itt ülök az éjszaka közepén és monológot folytatok magammal.
Ma mivel még nem fogyott el a fincsi zöldségleves és a mákos tészta sem,
ezért úgy döntöttem, hogy a hozzávalókról fogok írni kicsit, egészen pontosan
a gyűjtésemről és némi tapasztalatról, amit eddig megtudtam azokról
a lisztfélékről, amelyek nem búzából, rozsból vagy zabból készültek,
hanem egyéb alternatív alapanyagokból, amelyek mind gluténmentesek,
mint például: a kukorica, hajdina, köles, cirok, mandula, makadámia dió,
kókusz, tápióka, rizs, mák...stb.


Például készítettem sült zöldséget, amely elkészítéséhez panírra van szükség,
amihez általában tojás kell, amit nem használhatok. Így végül cirok, csicseri,
hajdina és mandula lisztet kevertem el egyenlő arányban egy tálban, plussz
adtam hozzá sót és egy kevés kurkumát, majd ebbe mártogattam bele a sütésre
előkészített, korábban növényi tej és tahini (őrölt szezámmagból készült)
keverékébe mártott zöldségeket és működött. A páromnak annyira ízlett,
hogy majdnem elfogyott mielőtt elkészültem vele.

Viszont, ha sütőbe tesszük az előkészített zöldségeket, akkor az egyik korábbi
megosztásban említett hamis besamel elkészítését javasolom, mert nagyon fincsi. :)

Ha kenyeret vagy valamilyen tésztát készítünk, a lényeg az,
hogy egy zsírosabb lágyabb liszt mellé, mint amilyen a mandula liszt,
keverni kell egy alaplisztet, mint például a köles, a hajdina, a cirok
vagy a csicseri liszt, plussz egy keményebb szárazabb lisztet, mint a rizsliszt.
Ez utóbbiból kevesebbet, hogy ne legyen túl kemény a tészta.
Bár a rizslisztet is sokan alaplisztként tartják számon,
viszont eddigi tapasztalatom szerint óvatosan kell adagolni,
mert ha sok van belőle, viszonylag hamar kiszárad a kenyér.

Remélem tudtam segíteni!!!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések